Lara.

“Ona je potrebovala dom, jaz pa njo.”  |  ” She needed a home, but I needed her.”

lara_dog_photography_000

Psi so tisti, ki iz nas potegnejo tisto najboljše, tisto pravo ljubezen, ki je v nas. Ljubezen do življenja in ljubezen do nas samih. Fotografije, ki so nastale so polne ljubezni in čudovite energije do življenja. Tokrat ne bom pisala veliko, ker želim predvsem predstaviti Larino zgodbo. Nataša mi je pisala že leta 2012, saj si je želela fotografiranja s psom:

“Z veseljem vas pohvalim. Vaše slike so res tako posebne…videla sem že fotografije, ampak vaše nekako pridejo pod kožo. Zato bom vesela vaših slik za našo Laro. Naša Lara je sicer iz azila Horjul. Ona je potrebovala dom, jaz pa njo. V tistem času sem namreč izgubila babico in to me je zelo spremenilo. Z Larino pomočjo sem danes spet jaz. Torej se moram tudi jaz njej zahvaliti. Z veseljem vedno povem, da Lara prihaja iz azila. Naj vedo, da so tudi azilski kužki s pravilno vzgojo lahko zelo uspešni in si zaslužijo lepo življenje. Mogoče v prihodnosti posvojim še kakšnega hrta iz Španije ali Anglije. Zaslužijo si.

Vendar se najine poti takrat še niso srečale. Verjetno z namenom. Od prijateljice je prejela moj darilni bon in letos koristila fotografiranje. Tu pa moram deliti še to ganljivo zgodbo, kako je v njuno življenje prišla Lara…

“Po smrti ome sem se zaprla vase. S Tomažem sva v istem času vsak vikend hodila sprehajati pse v zavetišče. Tomaž je velikokrat rekel, da me vidi smejati se in govoriti, kadar sprehajava pse in da bi morala imeti psa. Tudi sama sem nekje v sebi nosila željo, da bi imela psa. Redno sem na internetnih straneh zavetišč ogledovala slike. In tako sem nekega dne zagledala Laro. In jo gledala in gledala. Ponovno je bil Tomaž tisti, ki je rekel, naj preneham gledati, naj raje pokličem. Težko mi je bilo poklicati, mislila sem, da tako nimam možnosti saj, razen ribic, nikoli nisem imela živali. Vseeno sem poklicala in kar nekaj časa sva čakala, da so bile stvari z Laro urejene. In potem je prišel tisti dan, ko sem dobila klic ga. Polone Samec. Vprašala me je, če sva še vedno zainteresirana za Laro in sporočila, da še tisti dan lahko prideva po njo. Nisem mogla verjeti, hkrati pa me je postalo strah, da ji ne bom mogla ali znala nuditi življenja, kakršnega si zasluži. Naslednji dan sva se odpeljala v zavetišče Horjul. Ga. Polona nama je z Laro dala možnost, da se malo sprehodimo in odločimo. Ob vrnitvi in vprašanju, kako sva se odločila, je v meni še vedno bil velik strah. Kaj naj rečem, Tomaž je bil tisti, ki je rekel: »Tako dolgo si si želela psa, vzela jo bova, izpolni papirje«. Ko smo uredili posvojitev, sva želela sprazniti prostor na zadnjih sedežih, Tomaž je odprl prtljažnik, Lara pa je skočila noter, se obrnila k nama in sedla. Ja, nekako se je odločila.

Moji strahovi so ostali neuresničeni. V prvem letu Larine prisotnosti sem z njeno pomočjo postala »stara« jaz. Hodila sem v službo, se vozila v šolo v Ljubljano in z Laro v pasjo šolo. Vse smo zmogli. Lara ima opravljen bb-h izpit, opravili sva Rally Obedience I. Zraven tega sva se izobrazili za terapevtski par in sva še danes članici Zavoda PET, pasje enote terapevtov; obiskujeva vrtce, domove starejših občanov ter UKC MB. Pridružili sva se uram Fit mit hund ( Fit s psom) ter se udeležili različnih izobraževanj. Trenutno obiskujeva tudi tečaj ROII v Kinološkem društvu Maribor. Lara zelo rada sodeluje z menoj, zato sta Fit s psom ter RO zelo dobri za skupno preživljanje časa. Zraven tega pa skupaj hodimo v hribe, na morje…Lara je že šest let del naše male družine. Ja, s svojim prihodom je spremenila naša življenja, vendar spremenila jih je na bolje. Počnemo stvari, ki jih prej nismo počeli. In počnemo jih skupaj.

Lara nam je v svojem življenju že toliko dala (še posebej meni), da ji ne bom mogla vrniti, ne glede na to, kako se trudim. Vedno bom hvaležna ga. Poloni Samec da nam je zaupala našo črnuhinjo z belimi tačkami ter čudovitimi, pametnimi, osvajajočimi rjavimi očkami.”

| english |

Dogs are the one who bring out the best from us, the real love who is already in us. The love to life and they teach us to love ourselves. The photos of Lara, the little black dog from Horjul’s animal shelter. No words needed.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

F B